GüncelSiyaset

Halil Öztürk Enerji Fiyatları Hakkında Açıklamada Bulundu

Konu ile ilgili MHP’li Öztürk sosyal medya hesabından yaptığı açıklamada şu ifadelere yer verdi;

ARTAN ENERJİ (ELEKTRİK, DOĞALGAZ) FİYATLARINDA BİLİNMESİ GEREKENLER
BU SÜREÇTE BİRLİKTEYİZ…

Son zamanlarda muhalefetin ‘mal bulmuş mağribi’ gibi sıkıca sarıldığı, yine milletimizin aklını çelmeye çalışan sinsi gayretlerini görüyoruz.

Konu; Artan enerji fiyatları.

Gerçekten artan enerji fiyatlarından Türkiye mi sorumlu birlikte kısaca göz atalım: Dünyada 1 yıl öncesine göre Enerji sektöründe ciddi kaos ve kriz yaşanmaktadır.

Dünya genelinde elektrik fiyatları, salgının ardından ülkelerin ekonomik toparlanma sürecine girmesi, arzın hızla artan talep karşısında yetersiz kalması, olumsuz iklim şartları ve fosil yakıt fiyatlarındaki artışın etkisiyle yükselişini sürdürmektedir.

Rusya-Ukrayna krizi ve dünya petrol üretiminin %40’ını karşılayan OPEC + (Rusya) anlaşmaya vardıkları günlük 400 bin varil üretimin üzerine çıkmıyorlar. Yani petrol musluğu gerektiği kadar açılmıyor.

Avrupa merkezli enerji borsaları verilerine göre, spot piyasalarda bir megavatsaat elektriğin fiyatı geçen yıl rekor seviyede artmış ve artmaya devam etmektedir.

Türkiye’nin elektrik üretim kurulu gücünün (99.819,6 megavat); % 48,3’ü termik santrallerden, %31,5’i HES’lerden, %10,6’sı rüzgâr enerjisinden, %7,8’i güneş enerjisinden, %1,7’si de jeotermal enerjiden sağlanmaktadır.

Türkiye ekonomik büyümesine paralel, sanayide % 20’ler mertebesinde elektrik tüketiminde ciddi bir artış yaşamıştır. 2021’de iklim şartları nedeniyle hidroelektrikte kullandığımız suyumuz azalmış ve fiyatı şuan en pahalı kaynak olan ithal kömür fiyatlarından üretim yapılmaktadır.

Diğer taraftan 2021’de vatandaşımızın kullandığı doğalgazın 4’te 3’ünü devlet sübvanse etmiştir. Yani 400 TL’lik gaz kullanıldıysa, bunun 100 lirasını vatandaş geri kalan 300 TL’yi devlet karşılamıştır.

Elektrikte de bu oran % 50 seviyesinde yani faturanın yarısı hazine bütçesinden sübvanse edilmiştir. Sadece doğal gaz ve elektrikte 100 milyar TL vatandaşın yerine devlet ödemiş, destek olmuştur.

Şu anda yaşanan fiyat artışlarının altında yatan ana neden; tüm dünyada enerji maliyetlerinin aşırı artmasıdır. Hükümet durumun farkındadır ve yeni düzenlemeler kısa zamanda vatandaşımızın lehine olacak şekilde hayata geçecektir.

Lütfen; en küçük olumsuzluğu fırtınaya dönüştürmeye çalışan ve batıdan medet uman muhalefetin oyununa gelmeyelim. Her zaman olduğu gibi; milli duruşumuzla bu sürecin de üstesinden yine elbirliği ile geleceğiz.

Çok değil, az sabır…

Etiketler

İlgili Makaleler

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu
Kapalı
Kapalı